languageguard 2013.01.27. 21:49

A blog célja

Tudom, fura, hogy anyanyelvünk őreként angol legyen e blog neve és a nickem. Ennek oka: azt vettem észre - sajnos -, hogy a magyar nyelv még a profikat, újságírókat, bloggereket sem érdekli különösebben, az angol kifejezés talán jobban felhívja a figyelmet.


Kettős a célom.

1) Néhány, nagyon egyszerű nyelvi szabályt szeretnék nagyon egyszerűen elmagyarázni az átlagpolgár számára. Egymondatos definícióval ki lehet szűrni a nákolást, a nemézést, az igekötők helytelen különírását, a legoptimálisabbat, legideálisabbat stb., csak egy pici odafigyelés kell.

2) Gyakorlott korrektorként kijavítok véletlenszerűen kiválasztott cikkeket a legnagyobb portálokról - elrettentő példaként -, amivel remélhetőleg felhívom az adott orgánumok figyelmét a korrektúra fontosságára. (Előfordult, hogy értelemzavaró hibák, alany-állítmány egyeztetésének hiánya stb. miatt egy mondatot háromszor kellett elolvasnom, hogy megfejtsem a jelentését.)

Munkámhoz szívesen fogadnám az olvasók segítségét. Felhívhatnák a figyelmemet típushibákra, vitatkozhatnak velem, természetesen megfelelő - anyanyelvünknek is megfelelő:) - stílusban.

'13. január 27., 1. nap, languageguard

A bejegyzés trackback címe:

https://languageguard.blog.hu/api/trackback/id/tr605047316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rigoka 2013.01.28. 20:01:20

Mely nyelv merne versenyezni véled?
Én nem

rigoka 2013.01.28. 21:25:24

na, jó.
na, rendben

nem árt a nyelvezetemnek az ellenőrzés, romol és romol, mint a helyesírásom is. Bizonytalan lettem. Ez bizony baj

languageguard 2013.01.28. 22:04:35

@rigoka: Az agy működése is rozsdásodik, ha nem használják, akárcsak az izmoké. Ezért kell sportolni rajtuk rendszeresen.:)

rigoka 2013.01.29. 07:18:11

akkor rajta és nosza
a nyelv mindenképpen változik. de hadd legyenek szilárd alapjai
süti beállítások módosítása